3 anledningar för mig att känna lycka, pga musik

Så var jag tillbaka från ett besök i stan med en av mina goda vänner. Gick dit med 2000 kronor på fickan, kom tillbaka med 22kr. Efter att letat skivor på Mega & Åhlens i city, så kom jag fram till att det icke fanns något att plocka upp där, och dyrt är det, men man måste ju titta när man ändå är där. Anledningen till att jag var inne i city var inte främst för skivor, utan för att jag & min polare nu fixat Hultsfred-biljetter! Biljetterna gick på 1590 kr styck, 3 dagar inkl. camping. Jag ska se Rage Against the Machine!

image32

Efter att vi betalat de 3240 kronorna som krävdes så kände iallafall jag mig rätt tom i plånboken. De få hundralapparna jag nu hade kvar kunde egentligen bara spenderas på ett sätt, skivor. Så vi åkte till St. Eriksplan och gick ner mot Fridhemsplan, och titta i skivbutikerna som finns där (bra stråk för begagnat, byten osv). Hittade två skivor på Record Hunter, som förövrigt är en mycket bra butik, och där det är relativt lätt att hitta, dessutom behöver man inte trängas alltför mycket.

Fick iallafall tag på Pink Floyds Dark Side of the Moon (som jag ju ville ha!) och Arctic Monkeys Whatever People Say I Am, That's What I'm Not. Dock skriver jag inte vad de kostade, för det var alltför mycket, egentligen hade jag nog kunnat hitta dem billigare, men är man hemmakär och vill hem snabbt så är man.

 image22image31

Sen var jag också inne på The Beat Goes On, vilket är lite kul & nostalgiskt för mig, eftersom min far brukade äga den för längesen tillsammans med en polare. Vet inte riktigt om ägaren känner igen mig, eller om han bara är en sån där trevlig typ som hälsar på alla (som min polare uttryckte sig). Vad vet jag.

I've lost my Mojo, no wait

Fick nya nummret av Mojo för nån vecka sen, en Mojo-prenumeration i födelsedagspresent är inte helt fel! Även om det egentligen är lösnummer inköpta varje månad av nån annan än mig, utlandsfrakt ni vet. Tyvärr var det inte så intressanta artiklar i månadens nummer, lite om The Smiths, som jag inte vet mycket om (kanske borde ta och fixa det gapet), lite om Kris Kristofferson, Ike Turner och Wu-Tang Clan. Inget jag känner till eller så.

Nu är det ju så att det alltid finns schysst läsning i Mojo ändå, och bilder, och gratismusik! Förra nummret innehöll ett uppslag med en Mars Volta-intervju. (Skivan fick 4/5 i en mycket kort recension). Intervjun gjordes samtidigt som Cedric & Omar gjorde en skivrunda i Portobello, Panama. Cedric fick bl.a. tag på en Gram Parsons vinyl, lite otippat! Håller utkik efter en svensk schysst musiktidning imorgon när jag är stan, och förhoppningsvis får med mig lite musik hem. Cheers

image28image29image30


..and I'm useless, yes, I'm useless

Har tidigare nämnt att jag gillar John Frusciantes musik oerhört mycket, han är en stor inspirationskälla för mig; I Red Hot, i Mars Volta, som soloartist.. Nedan följer en låt jag egentligen har delade känslor över att visa. För mig är detta en av de absolut bästa låtarna som gjorts i världen, vilket får stå för mig. Oerhört.
Kolla även på John Frusciantes "Dissolve", kanske är lättare för vissa att ta till sig, grym låt! John Frusciante om Scratches:

"The last song is called Scratches and we think the Rolling Stones should buy it off us"

My God but it's so far away It would seem accidents have gone straight to you
And you've changed your point of view
And the places you're going to

I got Crowded
I get crowded

And I'm so glad that you're mine
It twists up the fabric of time
And I'm useless

Ryser nästan varje gång jag hör den delen av sången.


En helt vanlig onsdag

Så är det onsdag imorgon, och jag ska tidigt iväg till jobbet. Återigen skyfflas tre skivor ner. Jag menar, jag måste ju kunna få välja lite, annars är det ju inge roligt. Eftersom jag åker så tidigt blir det lite mer högljutt än vanligt.

At the Drive-In - Relationship of Command
Nirvana - In Utero
Led Zeppelin - Led Zeppelin I

At The Drive-In eller Nirvana först, så jag inte somnar, är ju fortfarande mörkt när jag åker. Led Zeppelin på tillbakavägen, blir lagom.

image27
At the Drive-In, med Cedric & Omar i spetsen antar jag

Peter Gabriels Sky Blue.. Heroin & Neil Young

Sitter och tänker på hur musiken formar människan. Tänker på om jag blir mer melankolisk & inåtvänd som person om jag lyssnar på motsvarande musik. Antagligen en period iallafall. Eller är det människan som formar musiken, tolkar den precis som man själv vill? Inte lätt att veta, delegerar den tanken.

Sitter och lyssnar på Peter Gabriels "Up". Den gamla Genesis-räven kan göra riktigt bra musik ibland, leta upp Sky Blue eller the Barry Williams Show från nya plattan. Eller Here Comes the Flood samt Solsbury Hill från sin debutplatta.

image26
Peter Gabriels "Up" 79 kr ginza

Här följer Neil Young, "The Needle and the Damage Done" (taget från wikipedia):

"The Needle and the Damage Done" is a song by Neil Young that chronicles the descent of musicians he knew into heroin addiction. It was written about the heroin use of (but before the overdose death of) his Crazy Horse guitarist Danny Whitten"


En helt vanlig måndag

Så är det måndag hela dagen idag igen. Vilket betyder att jag snart åker till jobbet, ska bli rätt skönt, ibland känns det faktiskt så. Eftersom jag tar bilen till jobbet blir det en del skivor som halkar ner, nedan följer en lista av vad som kommer finnas där idag:

The Rolling Stones - Beggars Banquet
Led Zeppelin - Led Zeppelin III
Van Der Graaf Generator - I Prophesy Disaster


Gissar att Zeppelin blir först ut, sen eventuellt lite Van Der Graaf.. På hemvägen ikväll lär det bli lite Stones, Street Fighting Man & No Expectations!

image25

Bruce Springsteeen - Seeger Sessions!

Sitter här en lördagkväll och röker vattenpipa med goda vänner. Då är det speciell musik som gäller! Bland annat Kultiration, Johnny Cash, Manu Chao och Bruce Springsteen. Här kommer en lite låt + lite snack om Bruce Springsteens Seeger Sessions platta, hur bra folk-musik som helst. Innan Seeger Sessions lyssnade jag knappt något på Bruce, men nu har det vidgats en aning här. Håll till god, John Henry:


Funkadelic - Maggot Brain (och lite Stones)

Här kommer en alldeles underbar låt såhär en fredagkväll! Gitarristen, Eddie Hazel, gör alldeles.. fan förresten, ett jävla bra jobb! Låten är egentligen ett helt gitarrsolo, och om jag säger såhär; Han kan lätt jämföras med Jimi Hendrix och dra lika. Bakgrunden till låten är denna (taget från Wikipedia):

According to legend, George Clinton, under the influence of LSD, told Eddie Hazel to play the first half of the song like his mother had just died and to play the second half as if he had found out she was alive.

Maggot Brain heter låten, Funkadelic heter bandet, på youtube finns det tyvärr inte så mycket med just Funkdelic, men jag rekommderar allt som ligger på skivan "Maggot Brain". Dock kan ni leta vidare och hitta en version av Rolling Stones Gimme Shelter med Funkadelic & Ruth Copeland. Kolla upp den. Finns dock inget som slår orginalet, så mycket känslor den låter förmedlar!

Funkadelic - Maggot Brain:


Planerade skivköp & Hultsfred!

Har såhär efter en intensiv period av Mars Volta planerat diverse skivinköp för att ytterligare vidga min skivsamling. Cirkus tre skivor lär det bli, ska bara försöka bestämma vilka, redovisar nuvarande status.

image22

Pink Floyds "Dark Side of the Moon" är ju en given skiva hos varje person egentligen. Nu är det ju så att jag faktiskt inte har denna på CD, utan istället har föräldrarna den på LP, och skivspelaren står typiskt nog i min systers rum! Dock var den så dyr när jag var inne på Åhlens och handlade för presentkort igår, 215 kr! Aldrig!

image23

Captain Beefheart har släppt en liveplatta från London 1974, som innehåller en del av det bästa jag hört från Herr Don Van Vliet (Captain Beefheart). Bland annat låten "This is the Day", en ballad som fungerar på alla nivåer, och gitarrsolot från Dean Smith är från en annan värld! Så jäkla bra. Innehåller förstås låtar som "Abba Zabba" och "Upon the My Oh My". Skivan är svår att hitta, hittar en liknande, men jag hittar ingen bekräftelse att det är från samma konsert.

image24

Tools "Lateralus" är väl outsidern i sammanhanget. Hörde Tool första gången igenom sputnikmusic.com, och egentligen har jag fortfarande mina misstankar om att musiken för mig inte kommer hålla i längden. Men iallafall har jag hört rätt mycket av just denna skiva, och mycket är väldigt bra, på ett metal-hemsökt vis.

Sen kan jag berätta att snart bokas det biljetter till Hultsfred 08 också! Troligen när löning kommer, så man vet hur mycket som finns att tillgå. En ny Rage Against the Machine platta är också på ingång i min redan belamrade skivhylla!

..dagen efter

Så var det dagen efter Mars Volta. Jag och brorsan kom hem vid 12-tiden igår natt, åt allt överflödigt som fanns och la oss. Såhär dagen efter kan jag säga att konserten var; "Hur bra som helst". De första 2 timmarna (ca) stod vi nästan längst fram och trängdes, hoppade, dansade osv. Fick nästan lite panik när de gick på scenen, trycket blev enormt, undrade om du skulle leva upp till förväntningarna.

Men det gjorde de, lätt. Jag som egentligen är en rätt tillbakadragen person dansade mer än jag gjort i mitt liv tror jag! Musiken, Cedrics scenspråk, Pridgens trummor (!) var grymma! Vid ett tillfälle halvvägs in ett jam från "Frances the Mute" börjar Cedric leka rövare på scenen och ute i publiken, han såg helt galen ut; Men det var så frigörande att se honom springa ifrån alla roadies, kasta cymbaler & vattenflaskor runt sig, ta tag i fans och nästan våldsamt trycka deras händer. Obeskrivligt. Bäst var Illyena, Ourobourus, eller Pridgens trummor såklart!

edit:
Verkar vara något oklart med setlistan, visste väl att Mecca var med! Här är en från the Comatorium som verkar stämma:

(Fistful of Dollars)
Roulette Dares (The Haunt of)
Viscera Eyes
Wax Simulacra
Goliath Ouroborous
Tetragrammaton
Agadez
Cygnus.... Vismund Cygnus
Drunkship of Lanterns
Ilyena
Meccamputechture
Day of the Baphomets

Passar på att lägga till en låt med en grym energi från deras tidigare band, At the Drive-In. Invalid Litter Dept:


Konsert med Mars Volta

Imorgon är det så dags! För er som inte vet, har the Mars Volta konsert på Cirkus imorgon kl 19:30! Jag och bror min ska se dessa ifrån ståplats imorgon. Dock har jag lite blandade känslor; Jag är överlycklig över att få se dem! Men samtidigt så känns de mer som ett studioband, vi får se hur herrarna Bixler-Zavala & Rodriguez-Lopez klarar sig imorgon!

image21
Cedric Bixler-Zavala & Omar Rodriguez-Lopez från the Mars Volta

The Mars Volta är en komplext band som spelar en unik blandning av progressiv musik, fusion-jazz, blues, latinorytmer & mycket mer. Att börja lyssna på Mars Volta är inte lätt för alla, min första erfarenhet t.ex. var inte alls positiv. Jag såg dem som förband till Red Hot Chili Peppers 2003 i Globen, och ljudet var kasst! Ändå fastnade någonting, och idag är det mitt absoluta favoritband.

Lägger till en låt som är någorlunda lätt-tillgänglig (eller mainstream).. Televators! Den har tillochmed spelats på MTV ett par gånger:

Johnny Cash - Hurt

En alldeles fantastisk version av NINs "Hurt", Johnny Cashs sista video är också en av hans bästa. Videon har vunnit både en Grammy & Country Music Award för bästa video. Förresten så har huset som Cash sitter i brunnit ner nu i 2007.. Rip Johnny Cash (12 Sep 2003).


Rage Against the Machine till Hultsfred!!

Nu är det nära kollaps här! Kommer hem efter jobbet och får inte tid vid en datorjävel förens efter elva.. Sen går det ytterligare tio döda minuter utan produktivt arbete innan jag ser att RAGE AGAINST THE MACHINE ska till Hultsfred! Tror jag höll på att gå i taket! FY FAN vad skönt att Hultsfred får ett ordentligt namn, aldrig vart där (hmm) men nu måste det vara givet!

Måste bara fixa lite folk att hänga med så är det lugnt!
OOOOH FY FAN VAD JAG ÄR GLAD!

image20

Våga vägra schlager!

Var uppe hos min släkt i Dalarna i helgen, därav inga inlägg, och ätit upp mig 2 kg samt sett på en hel deltävling i schlager. Nu vill jag ju inte klaga va, jag var inte tvingad till att sitta ner, egentligen, men jag måste ändå få spy galla över min dåliga självdisciplin. Nu vet ju alla att just musik inte är genren schlagers bästa sida, men ändå ska folk hålla på att beklaga sig över kvaliten på musiken (antagligen det som är kul).

Själv har jag förut i min tid följt en enda schlager tävling med lite spänning, tror Charlotte Nilsson/Perelli vann då.. och det måste jag skämmas lite för. Men det gör ju inget för nu lyssnar man ju på vad man själv kallar för kvalitetsmusik, så det gamla är förlåtet. Andra artister som ligger under kategorin "det var då", är bl.a. Backstreet Boys samt Nordman..

I bilen påvägen upp och tillbaka spelades lite olika skivor, listar några:

Ry Cooder - Chavez Ravine
Funkadelic - Maggot Brain
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
Zappa & Beefheart - Bongo Fury

Red Hot Chili Peppers - Fortune Faded

Som jag sagt är jag ett stort fan av Red Hot Chili Peppers, favoritplattan är såklart Blood Sugar Sex Magik! För ett par år sen släppte de två låtar som tyvärr fanns med på "Greatest Hits", vilken för mig var lite värdelös att köpa. Låtarna var "Fortune Faded" och "Save the Population", hur bra låtar som helst, men de känns som om de är lite bortglömda (även om Fortune Faded har över 1 miljon spelningar på youtube).

Här under hittar du "Fortune Faded", Flea / Frusciante gör det lilla extra i denna låt. Klicka gärna vidare och lyssna på "Save the Population", slutet är så vackert!


Sputnik & Captain Beefheart

Jag har genom en sida som heter sputnikmusic.com upptäckt flera nya band, bland annat Rodrigo y Gabriela och Tool. Nu är det väl så att sidan är lite mer inriktad på metal & hårdrock än vad jag tycker är okej (läs intressant). Sidan är uppbyggd så att man får skapa sitt eget konto och sen skriva sina egna recensioner av olika album, du kan också lägga till band och album. Jag har varit medlem ett tag och försökte börja skriva en recension av Captain Beefhearts "Live in London 1974", vilket gick sådär, den finns om du går vidare med länken nedan.

http://www.sputnikmusic.com/album.php?reviewid=12086

På startsidan så får medlemmar också lägga till egna nyheter, just nu handlar det om vilka band som spelar för Barack Obama's valkampanj i USA, samt lite om nya låtar & skivor från Simple Plan & Coheed and Cambria. Ingenting som jag kan relatera till, men vem vet, kanske är bra? Finns även musiklistor, "soundsoffs" (korta recensioner), betyg på albumen, och stream till nya band. Kolla och se om du hittar något nytt.


Arg musik när den är som bäst, 79kr ginza.se eller cdon.com

Oh Horatio, Please Don't Go

Tiger Lou är ett svenskt band som består av frontfiguren Rasmus Kellerman, samt ett band som backar upp honom live (taget från wikipedia). Själv äger jag två Tiger Lou plattor, "Is My Head Still On" samt "The Loyal". Musiken är unik, men genren pop & rock plus lite indie.

Rasmus Kellermans röst är det som för mig gör Tiger Lou, visst har instrumenten, speciellt gitarren, har ett sorts särpräglat sound, men rösten, som är en aning släpande, eller ibland otydlig, gör låtarna för det mesta. Nedan "Oh Horatio" från "Is My Head Still On" (kostar 49kr på ginza.se), grymt bra låt!


På tal om..

- Johannes

Spelar gitarr gör jag också, tyvärr inte alls i samma klass som killen under mig (han vaknar inte när han behöver, nej!).. Inte för att detta går att lyssna på under en längre tid, det är ungefär som bas-spelaren Mark King i Level 42, men det är så jäkla coolt! Kolla på grabben, och när ni ändå håller på så sök på "Mark King Bass Solo" så får ni se nåt.


John Frusciante, husguden

- Johannes

Red Hot Chili Peppers har alltid betytt mycket för min musiksmak, jag äger alla deras album efter Blood Sugar Sex Magik, och ett par innan det, och de har en central idé om musik som jag kan sympatisera med. För ett par år sen spann jag vidare och upptäckte att gitarristen gjort flera solo-plattor och var påväg att släppa fler. John Frusciante, som mellan åren 1992-1997 genomgick en period med tunga droger och annat missbruk, började efter detta få en närmast oändlig inspiration. Frusciante släppte album på album, som verkade innehålla material som intresserade en publik. Under sex månader i 2004-2005 släppte John 6 album på 6 månader, kanske hade han lite tid över efter att han slutat knarka?

Frusciante är en enorm inspirationskälla för mig, han är närmast en husgud här eftersom både jag och min bror lyssnar mycket på hans skivor. Nedan en bild på Frusicante när han spelar med Red Hot Chili Peppers. Kan rekommendera hans skiva "The Will to Death" eller "DC Ep" om du letar efter lite lättsammare toner. "Shadows Collide With People" eller "To Record Only Water for Ten Days" om du letar efter lite mer alternativt/kreativt. "Inside of Emptiness" om det är lite mer rock, och "Curtains" om det ska vara lite lugnare/ackustiskt. Tror nästan jag täckte minst 2/3 av alla hans album..

438702-17

John Frusciante Myspace
John Frusciante Homepage

..och alla dessa krogar utan "bra" musik

- Johannes

Är snart påväg till en vän för vidare färd mot Stockholms diverse pubar, klubbar och ölhak. Tyvärr verkar det aldrig finnas en krog som spelar mer än två bra låtar i följd, och även det är väldigt sällsynt. Vad ska man göra? Man får ladda upp med bra musik hemma innan man går ut. Kanske ska börja tänka i andra banor förresten, öppna eget, spela den "bra" musiken hela kvällen. Visst, min krog lär läggas ner innan den säljer sin andra öl.

Sitter och lyssnar på Amadou & Mariam, ett blint par ifrån Mali som spelar oerhört skön musik att lyssna på. Gästspelar gör även den lite mer kände Manu Chao, på deras skiva "Dimanche à Bamako" från 2005. Kan beskrivas som "afro-blues" med inslag av latino-pop och ett (tydligen) traditionellt Mali-sound.

Lyssna på låten "Sénégal Fast Food" nedan, schysst låt att röka vattenpipa till!


RSS 2.0